november 21, 2024

Ulovligtkrudt

ulovligtkrudt.dk

Fysisk aktivitet fremmer både psyken, fedtforbrændingen, blodsukkertolerancen og immunsystemet

Et forskningsstudie belyser motions effekt på omdannelsen af stresshormonet, kynurenin, til det gavnlige stof kynureninsyre

 

Af klinisk diætist Klaus Frobenius, indehaver af Klinik for Helbred og Sundhed i København

 

Det er nok ikke en nyhed for de fleste, at man forbrænder mere fedt og taber sig bedre ved en aktiv livsstil kontra en stillesiddende livsstil. Nu har forskere fra Institut for Fysiologi og Farmakologi ved Karolinska Institutet i Sverige dog påvist en direkte sammenhæng mellem de gavnlige effekter af motion og visse positive effekter i både hjernen og immunsystemet samt i forbindelse med fedtforbrænding og blodsukkertolerancen.

 

Hovedforsker, Jorge Ruas, fra nævnte institut udtaler til pressen, at de endelig har sammenkædet de to dele af udtrykket “sound mind, sound body”. Det er en nyhed, som jeg tror at både sundhedsfaglige og flere patientgrupper, vil glæde sig over.

 

Det lidt nørdede bag ovennævnte forskningsstudie

Forskningsgruppen fra Institut for Fysiologi og Farmakologi koncentrerer sig om at undersøge baggrundsmekanismerne for fysisk trænings gavnlige effekter i kroppen. De prøver med andre ord, at øge forståelsen for motions effekter i kroppen. En bedre forståelse for motions effekter i kroppen kan på længere sigt potentielt fremme behandlingen af fedme og livsstilsrelaterede sygdomme, som eksempelvis sukkersyge.

Hjernen

Særligt har forskningsgruppen her belyst funktionen af stressformonet, kynurenin, der omdannes til kynureninsyre i forbindelse med fysisk træning. Man ved fra tidligere studier at høje niveauer af det uomdannede stresshormon, kynurenin, ofte ses i forbindelse med psykiske lidelser, som eksempelvis angst, depression og decideret psykisk sygdom. En sænkning af kynurenin i forbindelse med motions omdannelse af stresshormonet til kynureninsyre kan altså potentielt bedre symptomerne hos personer med psykiske lidelser.

Fedtforbrændingen og blodsukkertolerancen

Forskningen har undersøgt kynureninsyres effekt i mus, opfedet på en meget fedtholdig diæt. Disse overvægtige mus havde høje blodsukkerniveauer, og både overvægt og blodsukkertolerance kunne normaliseres med en daglig dosis kynureninsyre, selvom musene fortsat blev holdt på den fedtholdige diæt.

 

En af baggrundene for kynurenins effekt på vægten og blodsukkeret, er at kynureninsyre aktiverer en bestemt receptor (GPR35), der findes i både fedtvæv og immunceller. Når denne receptor aktiveres i fedtcellerne, omdannes hvidt fedt til det mere energiforbrændende brunt fedt, og dermed øges fedtforbrændigen.

Immunsystemet

Omtalte forskningsstudie peger desuden på, at den samme proces, som nævnt ovenfor, også styrker immunsystemet ved at booste de antiinflammatoriske egenskaber, også her via en aktivering af GPR35-receptoren.

 

Hvor meget motion bør man dyrke?

Forskningen siger ikke direkte hvor meget motion, der skal til for at opnå omtalte effekter i kroppen, men her bør vi læne os op ad Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger, der ligeledes er lavet på baggrund af evidensbaseret forskning.

 

Ifølge de officielle anbefalinger bør vi bevæge os mindst 30 minutter om dagen samt sørge for at få pulsen op minimum 2 gange ugentligt.

 

Man bør dyrke den motionsform, som man finder sjovest, da det hjælper til at bevare motivationen for at holde sig fysisk aktiv på længere sigt. Om du er til hard core spinning i fitness centeret, vægtløftning, løb eller lange gåture ved stranden eller i skoven, har mest betydning for dig og din lyst til at dyrke motionen. Ved sidstnævnte motionsformer kan det dog være en udfordring, at få pulsen højt nok op. Det kan man dog selv sørge for, ved at være opmærksom på dette og eventuelt inkludere nogle intervaller i sin rute med gadedrengehop, intervalløb, kapgang eller noget andet kreativt. Til gengæld bidrager sidstnævnte motionsformer med masser af frisk luft og sollys, hvilket også har mange gavnlige virkninger på os.

 

Få flere tips om kost, sundhed og motion hos Klinik for Helbred og Sundhed, hvor du blandt andet kan skrive til Klinikkens brevkasse.